Botrányos Vanity Fair cikk
Szandi*, 2016, Már 26

Hatalmas lavinát indított az útjára a Vanity Fair, amikor egy olyan cikket írt Selenáról, amely egyáltalán nem igaz, sőt már egyenesen sértő is. A Selenatorok szorgosan kampányolnak, hogy ezt eltávolítsák a magazin oldaláról, ám még nem sikerült nekik. Én viszont most lefordítottam ezt nektek. Figyelem! Amikor a cikk íródott, még csak 69,7 millió követője volt Selenának, mára már 71,6 millió van.

Hogyan lett Selena Gomez a legkövetettebb ember Instagramon?

A popsztár nagyon közeledik már a 70 millió követőhöz, ezzel megelőzve a többi hírességet.

A hétvége során, talán nem hallottad, de a hang amit hallatott, olyan volt, mintha hatalmas szalagok sokasága hullana a földre, vagy mint amikor egy sereg tinédzser, egy nem várt üzenet után sóhajtani kezd – az Insta-világ új uralkodóját megkoronázták. Selena Gomezé lett a legtöbb követővel rendelkező Instagram, ezzel maga mögött hagyva legjobb barátnőjét, Taylor Swiftet. Gomezt 69,7 millió ember követi, amely több, mint Franciaország teljes lakossága.

Na most, Selena Gomez nem a leghíresebb ember ezen a földön. Sőt, még csak nem is ő a leghíresebb, aki Instagram profillal rendelkezik (ez Beyoncé, Taylor Swift, vagy Kim Kardashian lenne). A legtöbb ember úgy ismeri őt, mint Justin Bieber ex-barátnője, aki szerepelt egy boszorkányokról szóló Disney sorozatban, vagy, mint a popsztár, akinek a dalait minden egyes testnevelés órán bejátsszák. Az interjúkban nagyon tökéletesnek és vonzónak tűnik, és már közel egy évtizede híres, nagyon sikeres karriert épített fel magának. De ezek közül egyik sem magyarázza meg igazán, hogy miért is lenne ő a legkövetettebb instán, a vitatottan legnépszerűbb szocmédiás oldalon.

Azért van néhány ötletünk, mitől is juthatott Gomez a csúcsra.

Nem posztol túl gyakran. Ez elenyésző szempontnak tűnhet, de mi úgy gondoljuk, jelentős szerepe van abban, hogy bekövetjük-e az adott hírességet (vehetünk példának egy csomó hírességet, akiket statisztikaszerzés érdekében követtünk be, 12 és 89 között volt a képek száma, amit egy nagy esemény utáni reggelen tettek ki instára). Gomez profilján összesen 1131 kép található, ami nagyjából a negyede a hetedik legkövetettebb Kylie Jenner képei számának, és fele a negyedik legkövetettebb Ariana Grande-nak (Swift csak 857 képet rakott fel eddig – ami egy kis tanulandó a nem-Selena-vagy-Taylor hírességeknek, elvégre ő is csak most vesztette el a vezetést). Nem akarunk úgy beszélni mint egy ötödikes matektanár, de ha ritkábban posztolsz instára, minden egyes feltöltés egy külön kis eseménnyé válik, ami természetesen kifizetődő Gomeznek. Van egy bizonyos “különlegessége” a pillanatnak, amikor posztol valamit, míg ezt más hírességek, akik relative gyakran posztolnak, ezt nagyon nehezen tudnák csak elérni.

A rajongói kifejezetten elkötelezettek, elszántak. Selena Gomez rajongói nagyon, nagyon elhivatottak és lelkesek, ahogy azt tudja bárki, aki már viccelt már a nevével Twitteren, és a rajongók extrém-izgatottak hogy lássanak bármiféle Selena-kimenetet (posztot, videót, zenét). 2015 szeptemberében kiszámoltuk az “elkötelezettség mértékét” a legnépszerűbb instások rajongóinál, megnéztük, melyik híresség kapja a legtöbb likeot képenként. Gomez másodikként végzett a listán, csak a focisztár Leo Messi (39 millió követő) előzte meg. Az 5 leglikeoltabb Instagram poszt (mindegyik 3 milliónál több likeal rendelezik) közül hármat Selena mondhat a magáénak. (Álljunk meg egy pillantra a fordításban, azért ez valami, nem?! -szerk.) Ironikus, hogy a másik két poszt Justin Bieber feltöltése, rajtuk Gomezzel. Namármost, nehéz pontosan megállapítani mi okozza ezt a hatalmas szeretetet, de a tény, hogy Selena rajongótáborának egy nagy része “vele nőtt fel”, azt tekintve, hogy 15 évesen kezdte szereplését a Varázslók a Waverly helyből-ben, valószínűleg senkit nem bánt. Ahogy az sem, hogy “hármas fenyegetés”-nek is nevezhető a szórakoztatóiparban, mivel jelenleg filmben, tévében szerepel és zenét is gyárt (a legutóbbi albumáról 3 szám bekerült a Billboard Hot 100 legfelső 10 száma közé). A barátsága Taylor Swifttel és a Bieber-jelenség (aminek részleteibe mindjárt belemegyünk) szintén növelték Selena jelentőségét. És mivel a rajongói elszántabak a dupla-kattintgatásukkal (insta like, a gyengébbek kedvéért – szerk.) mint tulajdonképpen bármely másik rajongótábor, emellett azt is biztonságban kijelenhetjük, hogy azok a fajta emberek, akik lescreenshotolják Selena instáit és kirakják őket Twitterre, valami nagyon dallamos hangot szólaltatnak meg amikor imádottjuk posztol egy új képet, vagy bárhogy máshogy promotálják és hírdetik Selena tartalmát (basszus, valószínűleg kinyomtatják az instáit és kiragasztják mindenhova a lakóterületükön – szerk.), mindezekkel növelve az instagramjai érdekeltségét.

A “Justin” faktor. A Justin Bieberrel ápolt egyszer-szeret-egyszer-nem (jelenleg nem – szerk.) kapcsoltának köszönhetően Gomez hatttttalmas pletyka-faktorral rendelkezik. Az biztos, hogy ez nagyon irrátáló a számára, mivel minden amit posztol, tulajdonképpen egy a Biebberrel való kapcsolatára utaljó jelként kerül értelmezésre. (pl.: “Oh, napszemcsiben van! Justin is volt már napszemcsiben! Ez biztos azt jelenti mennyire hiányzik neki!!!!!!!!”) De, akármennyire kivánja vagy nem kívánja ezt, egyértelmű, hogy ez hozzáad egy bizonyos izgalmat a posztjaihoz (és ezzel együtt a Belieberek egy nagy részénék követését, néhányan szimpátiától függetlenül követik, csupán azért, hogy minden lépését ellenőrizzék.) Gomez barátsága Taylor Swifttel (Swift fő mellékszereplője volt a Bad Blood klipjébe) – és a gyakori posztjai váratlan híresség-haverokkal (Jennifer Aniston, Paul Rudd, Brad Pitt) szintén nagy ellátmányt biztosítanak a click-éhes internetszolgáltatoknak, és ezzel együtt folyamatosan követőket terelget a profiljára.

“Rokonszenves” tartalom. Habár hezitálunk, hogy olyan fiatal rajongók szerepébe tegyük magunkat akiket nem is ismerünk, ez nem fog megállítani minket hogy elsöprő megállapításokkal leírjuk az érzéseiket. Ahogy már korábban említettük, Gomez rajongói vele nőttek fel és éreznek egy bizonyos “rokonságot” a 23 évessel. De magában Gomez posztjai is egy bizonyos rokonszenv elérését célozzák, a maguk nemtörődöm, kevés munkát igénylő módjukon. Nagyon ritka, hogy duzzogó szelfiket, vagy luxusjachtról, hotelról készült képeket posztol. Gomez nem egy méhkirálynőként vagy egy nagy filmsztárként pozicionálja magát: sokkal inkább egy “Oh, wow, ezek szerint ez most megtörténik!” érzést ad minden posztjának. A címek a posztjain tipikusan az önkritikus oldalon vannak. Egy nemrégi vörösszőnyeges kép a “jól szórakoztam az éjszaka” címet kapta. Egy szinte elbűvölő selfie címe pedig “Ezek szerint jó volt a világítás… Ugye, hölgyek?” került fel a platformra. Nem megy túl az önkritika határán, ami tisztelendő, emellett van jónéhány címnélküli posztja menő magazinokról vagy “Nézd ahogy iszogatom ezt a jegeskávét” stílusban. Nemrégiben posztolt egy fotót a Paris Fashion Weekről, amin egy provokatív fekete egyberuha-kabátegyüttest visel (ennél jobban nem lehet megfogalmazni – szerk.), aminek a “kellemes néha jól kinézni” címet adta, amivel teljesen egyetértünk. Kellemes néha jól kinézni.