SelGomezNet Special: Selena betegsége
Szandi*, 2016, Sze 12

Sziasztok! Az elmúlt hetekben minden Selena betegsége körül forgott, hiszen váratlanul ért mindenkit az, hogy egyik napról a másikra lemondta a Revival turné további koncertjeit. Úgy döntöttem, hogy szánok egy bejegyzést, mely csak ezzel foglalkozik, próbállak titeket tájékoztatni maga a betegségről, illetve arról, hogyan árulta el Selena, hogy ő is ezzel küzd, milyen hatással volt ez a karrierjére és még sok más, ugorjunk is ahhoz a részhez!

Mivel én nem értek a betegségekhez, ezért segítségül hívtam a webbeteg.hu című weboldalt, ami eléggé részletesen ír a lupuszról. “A lupusz gyulladásos betegség, amely során az immunrendszer a test saját szövetei, szervei ellen fordul. Érintheti az ízületeket, a bőrt, a veséket, a vérsejteket, a tüdőt és a szívet. A lupusz tünetei és jelei egyénenként eltérőek lehetnek attól függően, hogy melyik szervet vagy szövetet támadta meg a betegség.” A tünetei többek között a kimerültség, láz, fogyás vagy elhízás, kiütések, depresszió, szorongás, memóriazavar és még más ok is. Selena ezek közül eléggé sokat tapasztalt, köztük a depressziót és a szorongást is, illetve az elhízást, melyet részletezni is fogok a bejegyzésben.

2011-ben Selena a Monte Carlo című filmjét promotálta, emiatt pedig sokat kellett utaznia persze, és talán nem tett túl jót neki. Egyik este fejfájásra panaszkodott, nem érezte túl jól magát, ezért az egyik promóciós esemény után azonnal az egyik burbanki kórházba látogatott, sokan azt mondták, hogy ételmérgezés volt, néhányan pedig azt pletykálták, hogy terhes, az utóbbi persze nem volt igaz, melyet meg is erősítettek. Ugyan Selena távozott a kórházból, mégis több megjelenést és koncertet is kénytelen volt lemondani, mivel nem érezte jól magát. Utána néhány évig nem voltak problémák, de aztán tovább folytatódott a dolog.

2013. december 20-án Selena bejelentette, hogy a Stars Dance turnéjának keretein belül nem fog ellátogatni Ázsiába és Ausztráliába, mivel kicsit magával is kell törődnie, a bejelentés így szólt: “A rajongóim nagyon fontosak a számomra, és soha nem akarnék nekik csalódást okozni. De már világossá vált számomra, és azoknak akik közel állnak hozzám, hogy a sok év után, amikor a munkámat helyeztem előtérbe, most egy kis időt kell szánnom magamra, hogy a lehető legjobb ember lehessek. A rajongóimtól pedig tényleg bocsánatot kérek és remélem tudjátok srácok, hogy mindannyian mennyit jelentetek nekem.”
Az énekesnő November végén fejezte be a turnét, majd a karácsonyt a családjával töltötte Kaliforniában.

Miután a kedvencünk lemondta a koncerteket, többen is találgatni kezdtek, hogy lehetséges, Selena is ebben az autoimmun betegségben szenved, ám akkor még semmi nem került megerősítésre, egészen addig, amíg a nagypapája, Ricardo nem adott egy interjút 2014 januárjában. Sokan elkezdték pletykálni, hogy talán az énekesnő drogozik, ám a nagyapa elárulta, hogy semmi ilyesmiről nincs szó, mindössze Selena orvosa kérte, hogy tartson egy kis szünetet, mivel egyáltalán nincs szabadideje, ami teljesen kimerítő. Utána pedig azt is hozzátette, hogy lupusz betegségben szenved és jelenleg kezelésen van.

Az énekesnő később visszatért, bár továbbra sem beszélt arról, hogy min ment keresztül, de néhány tünet eléggé szemmel látható volt.

Selena 2015. áprilisában kapcsolódott ki egy kicsit Mexikóban, ahol egy rózsaszín bikinit viselt. A lesifotósok többször is lencsevégre kapták, jól lehetett látni, hogy nem teljesen az énekesnő mérete volt a fürdőruha, ugyanis kicsi volt rá, látszott, hogy felszedett néhány plusz kilót. [kép] Szintén abban a hónapban tiszteletét tette a We Day eseményen is [kép], mely után ismételten bántották őt az utálkozók, ami kissé idegesítette őt, így reagált is Instagramon.

“Undorító vagy. Benne vagyok a szakmában, és kevésbé is törődhetnék azzal, hogy ‘ők’ mit mondanak, vagy hogyan kellene kinéznem. Azon kívül semmit sem kell csinálnom, minthogy szeressen önmagamat, gondoskodjam a munkámról, rajongóimról, családomról és barátaimról. És edzek. Nem a te dolgod megmondani bárkinek is, hogy mit csináljon és mit ne.”

A sok utálkozás ellenére, az énekesnő jól érezte magát a bőrében, posztolt is egy fotót Instagramra, melyen szintén egy fürdőruhában láthattuk őt. [kép] Hozzáfűzte azt, hogy “Szeretek elégedett lenni önmagammal.” Ő maga meg is erősítette, hogy ezzel az utálkozóknak akart üzenni, hogy ő magabiztos, annak ellenére, hogy folyamatosan belekötnek a testébe.

2015. Augusztusában érkezett el az a pillanat, mikor Selena végre megnyílt. Először a Billboard magazinnak számolt be arról, hogy bizony ő is ebben a betegségben szenved. “Annyira szerettem volna azt mondani, hogy ‘Srácok, nektek fogalmatok sincs. Kemoterápián veszek részt. Ti seggfejek.’ Bezárkóztam, amíg újra magabiztosan és kényelmesen éreztem magam.” hangzott el tőle az interjúban. Később októberben az Ellen DeGeneres Showban vendégeskedett, ahol ismételten beszélt a betegségéről és az utálkozókról, akik a testét szidták.

Idén a GQ magazin címlaplánya lett, akkor bővebben is kifejtette, hogy milyen volt a rehabon: “Először is, ez egy olyan téma, amelyhez minden ember lerögzül. Lupuszt diagnosztizáltak nálam. Az anyukám gyakran került nyilvánosság elé. Szóval le kellett mondanom a turnémat. Kellett egy kis idő, hogy rendbejöjjek. Lupuszom volt, szóval két különböző helyre kellett mennem a kezelésekre. Nagyon bosszantó, mert minden jogom megvan erre, de az emberek azt hiszik, hogy csak el akarok érni valamit ezzel. De csak azt mondom, hogy nem hinném, hogy ez nagyon számítana. A múltam sokkal izgalmasabbnak tűnik az embereknek, mint a jövőm, és ez idegesít engem. És volt ott egy gyerek, aki egyáltalán nem mert a szememben nézni. Az érzéseim mindig meglátszanak az arcomon, aminek most a tanúja is vagy. És nem érdekel, ez vagyok én. Szerettem volna a figyelmébe kerülni, még ha ez túl sok is volt. Szóval csak azt mondtam: ‘Kérdezz tőlem, amit csak szeretnél.’ És ő volt a legelső ember, akinek elmondtam, a legjobb barátaim és a családom mellet, mert megkérdezte tőlem, hogy ‘Előfordult már veled hasonló dolog?’ És mondtam neki, hogy lupuszom van. Két és fél héttel ezelőtt voltam kezelésen, ugyanabban a szobában, mint ő. Ez volt az első alkalom, amikor végre rám mert nézni.”

Úgy tűnt, hogy az énekesnő felépült, nagyon jól érezte magát és boldog volt, elkezdte a Revival turnéját és számos fellépése is volt, azonban a végére elkezdtek jelentkezni tünetek nála, köztük a depresszió, a szorongás, de néha alig tudott beszélni a koncertek előtt, a különböző torokproblémák is a lupuszhoz kapcsolhatóak, bár maga az éneklés is megerőltette a hangszálait. 2016. Augusztus 30-án az énekesnő a PEOPLE magazinnak jelentette be először, hogy a turné további állomásai törlésre kerültek. ““Ahogy azt már sokan tudjátok, nagyjából egy évvel ezelőtt árultam el, hogy lupuszom van, egy betegség, ami különböző módokon hathat rád. Rájöttem, hogy a szorongás, pánikrohamok és a depresszió lehetnek a lupusz mellékhatásai, ezek pedig kihívásokkal járnak. Önálló akarok lenni és arra összpontosítani, hogy fenntartsam az egészségem és a boldogságom, és úgy döntöttem, hogy az a legjobb megoldás, ha kiveszek egy kis szabadságot. Köszönöm minden rajongómnak a támogatást. Tudjátok, hogy mennyire különlegesek vagytok a számomra, de szembe kell szállnom ezzel, hogy biztosan a lehető legjobb lehessek. Tudom, hogy nem egyedül vagyok ennek a megosztásával, remélem, hogy ezzel másokat is ösztönzök, hogy megosszák a saját problémáikat.” Selena egyik embere elárulta, hogy még mindig nem kapcsolódik a szünet a kábítószerekhez és az alkoholhoz, mindössze az énekesnő nem érezte úgy, hogy teljesen önmaga. És a következőt is hozzátette: “Úgy döntöttünk, hogy kitisztítjuk a naptárját erre az évre, annak érdekében, hogy a jövőbeli boldogsága legyen a legelső és nem akarta minden támogatóját cserbenhagyni. Úgy érzi, hogy megkönnyebbült, most már érti, hogy miért érezte úgy magát és optimista a jövőre nézve.

Selena jelenleg is pihen, az egyik unokatestvére megerősítette, hogy nincs kórházban, valószínűleg a családjával van, hiszen mikor legutóbb jelentkezett, akkor Texasban volt a nagyszüleivel és az unokatestvérével. A turné ideje alatt elkészítette a legújabb albumát is, a felépülése után remélhetőleg az is megjelenik.