Selena Gomez és Petra Collins: Titkos világ
Szandi*, 2017, Júl 29

Beszélünk a legjobb barátnőkkel és egyben kreatív duóval a fura szeretetről, a közös művészetről, és, hogy milyen pontosan egy hullámhosszon lenni.

A Fetish-ben, a nyár legkeményebb pop-videójábam, Selena Gomez összekötözi a nyelvét, összezuhan a konyhában, ráharap az üvegre és gyertyafényes vacsorát tart saját magának. Mikor nézed, egyfajta kényelmetlen érzés fog el: Hová vezet ez az egész? Rendben lesz? Mi rendben leszünk? Most épp megtörtem és beléptem? Szabad ezt néznem?

Nyilvánvaló, hogy nem egy férfi van a kamera mögött. Két fiatal nő kezében van az irányítás, akik úgy döntenek, megmutatják, ők mit látnak gyönyörűnek – egy női nézet. A videót Gomez munkatársa és legjobb barátnője, Petra Collins rendezte, akinek a fotói olyan titkos világokat tárnak fel, melyek magukba foglalják, hogy milyen lánynak lenni. Megmutatják a privát pillanatokat kettejük között, amelyeket a legtöbben félnénk megosztani.

A közreműködés a két nő között – akik nagyjából egykorúak, 1992-ben születtek – egy fotózáson kezdődött a Wonderland magazin számára, ami azt eredményezte, hogy barátnők és munkatársak lettek. A közelségük észrevehető a közös munkájukban, miközben próbálnak valami valódit létrehozni. Igazinak lenni, nagy részét képezi Gomez vonzerejének, mint popsztár, már azóta, mióta beszédet mondott a The Heart Wants What It Wants videoklipjének elején. Eközben Collins a divatvilág nézeteit állította kihívás elé a szépséget illetően az elmúlt fél évtizedben, ezzel egy új szűrőt kínálva ezzel a nők önérzetére. Collins és Gomez egymás világába tartoznak.

A Fetish ereje nem az álomvilágban festődik le, hanem az emberiségben, abban, hogy milyen különösek valójában a rossz nyári napok és a privát összeomlások. Most mesélnek arról, hogyan inspirálják egymást, az asztrológiáról, és, hogy miért Collins-nak kellett rendeznie a Fetish-t.

Petra Collins: A történet arról, hogy úgy döntöttél, ráveszel, hogy együtt dolgozzak veled ezen az albumon, arra késztet, hogy hangosan nevessek.

Selena Gomez: Tudom, hosszú utat tettünk meg a Wonderland-es fotózás óta. Az elején mindketten eléggé kínosak és félénkek voltunk. Az emberek nem tudják, de a magánéletem kapcsolódik a közös munkánkhoz, mert tudsz dolgokat az életemről, amelyeket senki más nem, én pedig sokat tudok a te életedről, amiket más nem. Kiderül, valahogy.

Emlékszem a pillanatra, mikor azt akartam, hogy te készítsd el az album vizuális anyagát. Egy repülőn voltam New York felé és az Instagramodat nézegettem, mert már olyan rég óta követlek, és mindig imádom a képeidet nézni, mikor unatkozom. Annyira inspirálnak engem. Kávéztam, és azt mondtam a menedzseremnek: “Azt akarom, hogy ő csinálja a képeket AZ ÖSSZES DALOMHOZ. IMÁDOM ŐT! Elképesztő!” Amint leszálltam, elküldtem neked a Bad Liar-t és a Fetish-t, és te főként a Fetish-re reagáltál.

Petra Collins: (nevet) Annyira őrült, gyors és intenzív összejövetel volt és végül egy olyan szenvedélyes dolgot hoztunk ki belőle… Drágám! Babát csináltunk!

Selena Gomez: (nevet) Awww! Igen!

Petra Collins: Mit gondolsz, sokkolná az embereket, ha tudnák, hogy a Fetish-t úgy találtuk ki, hogy mindketten lelkes horror rajongók vagyunk, amit én nem is tudtam rólad?

Selena Gomez: Amíg nem jöttél át a nap közepén, és meg nem találtál a nappalimban egy nagy mackón üldögélve, nyugodtan Chucky-t nézni, aztán csatlakoztál hozzám.

Petra Collins: Istenem! Szó szerint feküdtünk egy macin és Chucky-t néztünk. Abban a pillanatban egyértelmű volt, hogy egy hullámhosszon vagyunk. Még mindig akkora őrültségnek tűnik a számomra, hogy mikor először meghallottam a Fetish-t, egy horror betétdalának képzeltem el. Ez a kedvenc műfajom, amivel a nőknél elérem, hogy erősnek tűnjenek.

Selena Gomez: Ez annyira igaz. Elküldted nekem azokat a képeket, és úgy voltam velük, hogy “Naná, hogy igen!” Utána felhívtál, és azt mondtad: “Öm, csak átküldöm neked az ötlettáblát, és aztán olyan lesz, mint egy horrorfilm – király?”

Nagyon világossá tettem a számodra, hogy én nem úgy láttam a Fetish-t, ahogy a legtöbb ember ismeri a szót. Mikor a legtöbb ember meghallja a fétis szót, a szadomazochizmusra és arra a sok szexuális szarságra gondol, de te nem. Tudtad, hogy miért szeretem. Azt mondtad nekem, “Úgy gondolom, hogy ez a dal a szerelemről szól, valami őrültről és bonyolultról.” Azt akartam, hogy a videó ilyen kontextusba kerüljön.

Petra Collins: Imádom a videót, mert egy nagyon mocskos, durva és furcsa szeretetet mutat be valaki iránt. Ilyen megszállottá válhat néhány ember és így engedheti ki magából. Megszállottja vagyok ezeknek a fura ASMR (agyi orgazmus – szerk.) videóknak. Elgondolkodom azon, hogyan reagál a testünk a hangokra és mozgásokra.

Annyira szeretem a konyhás jelenetet a Fetish-ben. Annyira ritka azt látni, ahogy egy nő elveszíti az irányítást és visszanyeri azt. Mindig azt mondják a nőknek, hogy “Ó, irányítsd már az érzéseidet,” és a nők soha nem fejezhetik ki a haragjukat anélkül, hogy utána ne demonizálnák őket, vagy gondolnák azt, hogy premenstruális hangulatzavaruk van. Imádom azt látni, hogy egy nő vagy egy lány annyira fizikális, hogy elengedi az irányítást a teste fölött. Nem őrül meg, vele együtt halad, véglegessé válik!

Nem sötétként tekintek a videóra. Láthatod ezt a dühös, szomorú, akármilyen embert, de közben láthatod, hogy irányítja a dolgokat. Istenem, emlékszel a tojásra és a paradicsomra az arcodon? Izgalmas volt a számodra?

Selena Gomez: A konyhás jelenet annyira felszabadító volt, ahogy elveszíted az irányítást a tested fölött, ahogy megfeledkezel saját magadról. Nagyszerűen éreztem magam, és úgy éreztem, hogy a paradicsom, a tojás és a kosz annyira csodálatos volt. Őszintén? Olyan jó érzés volt. Emlékszem, hogy kissé ideges voltam, mikor az a szar eltalálta a falat – egyszerűen elvesztettem, ott hagytam magam abban a jelenetben. Olyan király volt. Ott voltál a kamera mögött, sikoltoztál.

Petra Collins: Épp megtaláltam azt a videót, amit Michelle készített rólam, mikor ugrándoztam mint egy gyerek, és torkom szakadtából kiáltottam, hogy “Gyerünk! Csináld!” és megcsináltad!

Selena Gomez: Küldd el! Akarom azt a videót. Imádtam azt a pillanatot.

Petra Collins: Az energia, amit oda-vissza adtunk egymásnak, őrületes volt, én csak sikoltoztam, miközben te életed jelenetét játszottad el.

Selena Gomez: Nem mondom azt, hogy a való életben tettem már valamit, ami hasonlít ahhoz a konyhás jelenethez, de most már elmondhatom azt, hogy folyamatosan fura szarságokat csinálok, mikor egyedül vagyok otthon. Így fejezem ki önmagam! Őszintén, amit csinálsz a nőkkel, annyira inspiráló a számomra. A fotóid lehetnek szexiek, de nem szexualizálod a nőket. Az egésznek a nyers részét ragadod meg.

Ha egy srác rendezte volna a Fetish-t, fogadni merek, hogy sokkal szexuálisabbnak tűnne. Pontosan ezt szeretem abban, ahogyan megörökítetted azokat a pillanatokat, melyekben összeomlottam – félelmetesként mutatja be a nézőknek, és őszintén úgy gondolom, hogy vannak olyan srácok a világban, akik ezeket a pillanatokat sokkal szexibbnek hoznák össze, mint amilyen volt, vagy lennie kéne.

Petra Collins: Azt hiszem az egyik oka annak, hogy a külvárosba hoztalak, az volt, hogy a lehető legjobban el akartalak szigetelni, olyan helyen, ahol már én is elhagyatottnak éreztem magamat. Szerettem volna a nézők tudtára adni, hogy teljesen egyedül voltál. Úgy értem, nem frusztráló és idegesítő végignézni azt, hogy valaki teljesen egyedül van? Hol van a többi létező ember?

Selena Gomez: Nézd, elmondhatom, hogy a szomszédság a videóban pontosan úgy néz ki, mint az, ahol én felnőttem. Mindig úgy éreztem, hogy ahol éltem az külsőleg nagyon ártarlannak tűnt, de pontosan tudtam, hogy mi történik minden egyes házban és megértettem, hogy milyen az elszigeteltség érzése. Megértem. Van oka annak, hogy miért nincs senki az utcán a videóban.

Petra Collins: Örülök, hogy ezt a sok ASMR-nek kinéző részletet Super 8 (2011-es tudományos-fantasztikus film – szerk.) stílusban lőttük, de Gucci része úgy néz ki, mint egy fura oktató videó. Nagy rajongója vagyok. Annyira király ez a dal.

Selena Gomez: Gucci annyira jó fej. Megszállottja vagyok, együtt dolgoztunk a Spring Breakers-ön, és megkértem őt, hogy legyen részese a dalnak. Hosszú ideig nem láttam őt, de amikor elértem őt, úgy volt vele, hogy “Naná! Csináljuk!” Imádja.

Petra Collins: Ő a legjobb. Ó, Selena, Három nő (Robert Altman 1977-es filmje).

Selena Gomez: Meg kell néznem. Csak azt akarom mondani, hogy kényelmesebben érzem magam veled, mint a legtöbb emberrel.

Petra Collins: Awww!

Selena Gomez: Ahogy felnőttem, mindig úgy éreztem, hogy van valami bennem, ami soha nem volt elérhető. Nem volt lehetőségem és önbizalmam megtalálni. Sokáig úgy éreztem, hogy nem voltam képes rá, hogy valami ilyet csináljak, és nem azért mert nem akartam, hanem mert hiányzott az önbizalom. Nagyon sok mindenben vagyok bizonytalan, de amikor elkezdtem veled dolgozni… Olyanok vagyunk, mint a testvérek, de szerintem egy kicsit idősebb vagyok nálad, nem?

Petra Collins: NEM IS VAGY IDŐSEBB NÁLAM!

Selena Gomez: Tudod hogy értem! Eléred, hogy magabiztosabbnak érezzem magam a döntésekkel kapcsolatban, amiket meghozok, mint egy testvér. Segítesz nekem, bátorítasz, és megerősíted, hogyan érzem magam abban a pillanatban. Nem lettem volna képes arra, hogy ilyen előadóvá váljak, amilyen most vagyok, ha te nem vagy. Olyan ez, mint a tűz és víz duó.

Petra Collins: Soha nem beszéltünk az asztrológiáról. Én mindenképpen nyilas vagyok. Igazi tűzjelző vagyok.

Selena Gomez: Én tipikus rák vagyok, nagyon érzékeny vagyok. Mindent olyan intenzíven érzek, ami a kedvenc tulajdonságom. Az érzés valami olyasmi, amit szeretek.

Petra Collins: Szereted Fiona Apple-t? Emlékszem, hogy néztem a Criminal klipjét és látni, ahogy valaki ilyen őszintén mutatkozik, és megmutatta nekünk, hogy beteg volt, megijesztett. Ezt a “heroin csajszi” dolgot mindenki ellen fordította, azzal, hogy azt mondta: “Ilyen vagyok, ez valóságos.”

Selena Gomez: Imádom Fiona-t és azt a videót. Az anyukám mutatott be neki. Már kiskorom óta hallgatom őt. Valami nagyon nyers dolgot csinált annak idején. Egy példakép, a kreativitása egy teljesen más szinten van.

Petra Collins: Mi a jelenlegi megszállottságod, vagy fétised?

Selena Gomez: Jelenleg fétisem van a Brian De Palma filmekért. Ahogyan megörökíti a nőket, annyira szexi. Képeket nyomtatok ki jelenleg, hogy felakasszam majd őket az új lakásomba. Melanie Griffith az Alibi test-ben, nagyon szexi.

Petra Collins: Istenem. Brian De Palma. Imádom őt. Veled vagyok ebben, nekem is ez a fétisem jelenleg.

Forrás: Dazed / Fordította: Szandi*